Επιμένει στις εμπρηστικές δηλώσεις ο Ερντογάν – Σαφές μήνυμα του Γάλλου ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα

Σαφείς προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για αλλαγή στάσης στην Αν. Μεσόγειο, απηύθυνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν – «Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί πειρατεία στο Αιγαίο και σε περιοχές της Μεσογείου» δηλώνει εκ νέου ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΝέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι 20 Σεπτεμβρίου

Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 31/8 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει πειρατεία ή ληστεία στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου», δήλωσε ο Ερντογάν από την Κερασούντα στην Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη της αλιευτικής περιόδου.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα περιοριστεί στις ακτές της, καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Μεσογείου.

Oι δηλώσεις του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

Η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία είναι «απολύτως απαράδεκτη» επισήμανε νωρίτερα τη Δευτέρα από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».

   «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων. Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αφήσει πίσω της την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας και να διαμορφώσει το δικό της πεπρωμένο. Ειδάλλως, άλλες δυνάμεις θα το διαμορφώσουν αντ’ αυτής» σημείωσε.

   «Είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2020. Το έτος αυτό διέλυσε ορισμένες ψευδαισθήσεις: Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δράσουμε. Τούτη η συνειδητοποίηση είτε έχει ήδη γίνει είτε λαμβάνει χώρα τώρα. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο» προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντίληψης του στρατηγικού μας περιβάλλοντος.

   Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Αυγούστου, που ήταν -όπως τόνισε- πυκνές, «ίσως μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό». «Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης» επισήμανε αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, «που παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ».

   «Η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο. Είναι όμως εξίσου έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω κυρώσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε και προσέθεσε πως αυτό άλλωστε αποφασίστηκε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

   «Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα. Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της καγκελάριου Μέρκελ, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία», είπε ο κ. Λε Ντριάν.

   «Στην εμβάθυνση της αλληλεγγύης, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις, και στην αναβάθμιση της κυριαρχίας, που απαιτείται για να αναδείξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι των κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων που επιχειρούν να μας επηρεάσουν ή να ασκήσουν πιέσεις, πρέπει να προστεθεί μια τρίτη επιταγή: Η πλήρης ανάληψη των ευθυνών που εγκυμονεί η ισχύς μας» προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για να καταλήξει:

   «Εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη έδινε την εντύπωση μιας δύναμης που οπισθοχωρεί, παρότι είμαστε φορείς οικουμενικών αξιών και πρέπει να στοχεύουμε στην επιρροή των εξελίξεων, ορίζοντας τους κανόνες και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντί να υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η θέση μου είναι σαφής: Πρέπει να αφήσουμε τις οπισθοχωρήσεις στο παρελθόν, να πράξουμε ανάλογα της ισχύος μας και να διασφαλίσουμε τη σύζευξη της εσωτερικής μας συγκρότησης με την εξωτερική μας αποφασιστικότητα».

Κομισιόν: «Πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την Ε.Ε. η Τουρκία»

Στο μεταξύ, μία μέρα μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και τις έμμεσες αλλά σαφείς απειλές ακόμη και προς τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η Ε.Ε. περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε, οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν ολόκληρη την Ε.Ε.

Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που είχε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι έγινε στο πλαίσιο των επαφών που έχουν όλο αυτό το διάστημα, υπενθυμίζοντας ότι έχουν υπάρξει και άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

«Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της Ε.Ε. από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Πρόσθεσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «ενημερώθηκε επίσης για το πώς η Ε.Ε. βλέπει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η Ε.Ε. είναι έτοιμη να πάρει -και ήδη λαμβάνει- για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την Ε.Ε.».

Ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε την ξεκάθαρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση.

«Οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. είναι πολύ ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να δείξουν την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στα δύο κράτη-μέλη που επηρεάζονται, την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαροι στην έκκλησή τους προς τις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στις μονομερείς ενέργειες οι οποίες κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Μεσόγειο», δήλωσε.

Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι 20 Σεπτεμβρίου

Νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο εξέδωσε η Τουρκία το βράδυ της Δευτέρας. Η νέα NAVTEX περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκινώντας ακριβώς από το σημείο που οριοθετείται το ανατολικό άκρο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Νέα πρόκληση στην ανατολική Μεσόγειο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που εξέδωσαν νέα NAVTEX για το Oruc Reis.

Πιο συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis, κάτι που ήταν αναμενόμενο έπειτα από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα συνέχιζε τις έρευνες στην περιοχή.

Η νέα NAVTEX περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκινώντας ακριβώς από το σημείο που οριοθετείται το ανατολικό άκρο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

ρόκειται για την τρίτη ναυτική οδηγία που εκδίδει ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους.

NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1093/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 31-08-2020 21:19)
TURNHOS N/W : 1093/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN UNTIL 122059Z SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 12.28 N – 027 59.93 E
34 29.50 N – 027 59.90 E
34 49.62 N – 028 00.15 E
35 42.53 N – 030 04.25 E
35 27.57 N – 030 13.35 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 122059Z SEP 20.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί